Akciós Munkaruházati webáruház

Élet! Munka! Biztonság? Munkába induláskor sohasem tudhatjuk mikor és hogyan érkezünk vissza otthonunkba. Egyáltalán, ha dolgozni készülünk, biztosak lehetünk abban, hogy van még munkahelyünk? Teszünk érte, hogy a gyár, az üzem ne lehessen Ady "grófi szérű"-je? Ki vigyázz itt ránk? Figyel itt valaki a másikra?

Friss topikok

Linkblog

HTML

Kesztyű, amely jelzi a bajt

2013.05.13. 08:17 | M3 János | Szólj hozzá!

A vegyiparban, a félvezetőgyártásban vagy a világ különböző laboratóriumaiban dolgozók gyakorta kerülnek érintkezésbe különféle káros anyagokkal. A legnagyobb problémát az okozza, hogy számos agresszív szubsztancia észlelhetetlen az emberi érzékszervek számára, így a velük való munka még veszélyesebbé válik. A szakértők rengeteg különféle módszerrel igyekeznek biztosítani a veszélyes anyagokkal dolgozók védelmét: az elképesztően érzékeny szenzoroktól kezdve a hőkamerákig sokféle próbálkozás ismeretes a szervezet számára észlelhetetlen anyagok szivárgásának kimutatására. Hamarosan újabb ötletes megoldással bővülhet a lehetőségek köre, mivel a Fraunhofer Intézet regensburgi kutatói egy olyan kesztyűn dolgoznak, amely képes észlelni és kimutatni, ha valamilyen toxikus anyag van jelen a levegőben.

A védőkesztyűt felhasználási területtől függő tulajdonságú, indikátor jellemzőkkel bíró anyagokból készítik, amely a toxinok jelenlétére színváltással reagál, rögtön figyelmeztetve a laborban dolgozót a veszélyre. Az eddig elkészült kesztyű-alapanyagok képesek például a szén-monoxid vagy a hidrogén-szulfid kimutatására. A védőruházat azonban csak az egyik lehetőséget jelenti az új metódus alkalmazására: segítségével a szivárgásokat gyorsan kimutatni képes jelzőanyagok hozhatók létre, például gázvezetékek repedéseinek felderítésére.


A figyelmeztető jelzést a kesztyű anyagába integrált indikátorfesték adja, amely a méreganyagok jelenlétében színt vált. Nagyon fontos, hogy a festék tartósan megmaradjon az anyagban, vagyis mosás hatására ne váljon használhatatlanná a fejlesztés. Ennek érdekében jelenleg különféle felviteli módokkal kísérleteznek a szakértők.

A kutatók elmondása szerint még egy fontos alkalmazási területe lehet fejlesztésüknek, mégpedig az élelmiszeripar. Az ételeket fedő fóliák vagy az azokat tartalmazó különféle tárolók anyagába is bele lehetne keverni az indikátor molekulákat, így az áru tényleges állapota egy pillantással megállapítható lenne, jóval megbízhatóbban jelezve az esetleges romlást, mint mondjuk a lejárati dátum.

A bejegyzés trackback címe:

https://oltalom.blog.hu/api/trackback/id/tr435297632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása